Eğitimgen Blog - Üstün Zekalı Çocuklara Nasıl Davranmalıyız?

Üstün Zekalı Çocuklara Nasıl Davranmalıyız?

BİLSEMLİ Çocuklara Nasıl Davranmalıyız?

  • BÄ°LSEMLÄ° çocuklar geleceÄŸin en iyi öğretmeni, liderleri, bilim insanları, gazetecileri, fizikçi, kimyager, astronot, mühendis, yazılımcı, edebiyat, müzisyen, ressam, çizer ve sanatçılarıdır. BÄ°LSEMLÄ° bir çocuÄŸun yetiÅŸmesindeki en önemli nokta farklılığına saygıdır. Saygının yanında yeteneklerinin farkına varıp ortaya çıkarması, yeteneklerini geliÅŸtirmesi için iyi bir kılavuza, ortama ihtiyacı vardır. Bunun yanında huzurlu, güvenli ve sıcak bir aile ve okul ortamı da gereklidir.

  • BÄ°LSEMLÄ° çocukları asla diÄŸer çocuklarla veya akranları ile kıyaslamayınız.

  • BÄ°LSEMLÄ° çocuklara sürekli ''üstün zekalı çocuksun.'' gibi şımartmaya yönelik sözlerden kaçınılmalıdır.

  • Resim ve Müzükal Yeteneklerini Destekleyiniz: Resim, müzik gibi yaratıcı alanlarda destek saÄŸlayarak çocuÄŸun yaratıcılığını destekleyiniz. Öz güvenini kırıcı sözler yerine onları cesaretlendirici sözler söyleyip imkan ve ortam saÄŸlayınız.

  • Resim ve Müzükal Yeteneklerini Destekleyiniz: Resim, müzik gibi yaratıcı alanlarda destek saÄŸlayarak çocuÄŸun yaratıcılığını destekleyiniz. Öz güvenini kırıcı sözler yerine onları cesaretlendirici sözler söyleyip imkan ve ortam saÄŸlayınız.

  • ÇocuÄŸun Ä°lgi Alanların KeÅŸfetmesine Ä°zin Veriniz: ÇocuÄŸun ilgi duyduÄŸu konuları keÅŸfederek onun ilgisini destekleyiniz. Oynadığı oyuncakları inceleyiniz. Alış veriÅŸte ilgisini hangi reyon çekiyor belirleyiniz. TV'de hangi programları seviyor? ÇocuÄŸunuzun sorduÄŸu sorulardan yola çıkarak onu ilgilendiÄŸi konuları araÅŸtırmaya yönlendirin. Bunları gözlemlemeniz çocuÄŸunuzun ilgi alanını belirlemede kolaylık saÄŸlayacaktır.

  • Merakını Duygusunu Güclendiriniz: Soru sorma ve keÅŸfetme alışkanlıklarını destekleyerek merakını canlı tutun. SorduÄŸu tüm soruları cevaplayınız. BilmediÄŸiniz bir soru karşısında ''bilmiyorum'' diyebilmeli arkasından ''Gel birlikte araÅŸtırıp öğrenelim.'' diyebilmelisiniz. Ne kadar merak o kadar keÅŸif yapacaktır.

  • Bağımsızlık ve Özgüven kazanmasına Ä°mkan Veriniz: ÇocuÄŸun kendi kararlarını verme ve sorumluluk alma yeteneklerini geliÅŸtirin. Bunun için ''Hangi derse çalışmak istersin? veya ''Bugün hangi görevlerini önce yapmak istersin? Bugün hangi kıyafetlerini giymek istersin?'' gibi sorular sorabilirsiniz.

  • Mantık ve Problem Çözmeyi Gerektirecek Sorular Sorunuz: Zihinsel yetenekleri geliÅŸtirmek için mantık ve problem çözme gerektiren sorular sorunuz. Bunu için bir TV programında ''Bu bir karekteriin yerinde sen olsaydın nasıl davranırdın?'' veya okuduÄŸu bir kitaptaki ''Karekterin yerinde sen olsaydın nasıl davranırdır? günlük hayatta karşılaşılan basit sorunları çözmesi için ona fırsat ve imkan veriniz.

  • Okuma Alışkanlığı Kazandırınız: ÇocuÄŸun erken yaÅŸlardan itibaren kitap okuma alışkanlığı kazanmasını teÅŸvik edin. Bunun için evde aile okuma saati yapabilirsiniz. Bununla birlikte haftalık veya aylık kitap satın alma okuduktan sonra kitapları deÄŸiÅŸtirmek gibi etkinlikler yapınız. Kırtasiye veya kitapçıdan istediÄŸi kitabı seçmesine izin veriniz. Ä°mkanınız olursa kitap fuarlarına giderek yazarlar ile tanıştırınız.

  • Sosyal Becerileri Öğretiniz: Ä°yi iletiÅŸim ve iÅŸbirliÄŸi becerilerini öğreterek sosyal yeteneklerini geliÅŸtirin. Bunun için eve gelen misafirleri karşılama onları uÄŸurlama onlar ile okul veya sosyal hayatı hakkında konuÅŸmasını saÄŸlayınız.

  • EleÅŸtirel Düşünmeyi TeÅŸvik Ediniz: Olayları farklı açılardan deÄŸerlendirme alışkanlığını destekleyerek eleÅŸtirel düşünceyi güçlendirin.

  • Dil EÄŸitimini En Ãœst Seviyeye Çıkarınız: Dil öğrenimi ile zihinsel geliÅŸimini destekleyin. Bunun için bol bol kitap okuyup bilmediÄŸi kelimeleri not alarak TDK sözlüğünden anlamlarını öğretebilirsiniz. Yeni öğrendiÄŸi kelimeleri günlük hayata kullanmasını teÅŸvik edebilirsiniz. Bunun yanında atasözleri ve deyimleri günlük hayatta bol bol kullanınız. Hafta sonları yabancı dil eÄŸitimi aldırınız.

  • Hata Yapmalarına Ä°zin Veriniz: BaÅŸarısızlık ve hataların öğrenme sürecinin bir parçası ve gerekliliÄŸidir. Hata yapmanın doÄŸal olduÄŸunu ona anlatınız. Önemli ollan yapılan hataların telafisinin yapılması gerektiÄŸini anlatınız. Yaşına uygun sorumluluklar veriniz.

  • Bilimsel araÅŸtırmaları TeÅŸvik Ediniziz: Basit deneylerle bilimsel meraklarını uyandırarak onun keÅŸfetme isteÄŸini artırın. Bunun için evde ebeveyn gözetiminde basit deneyler yapınız. Bilimsel Çocuk dergilerine abone yapabilirsini.

EÄŸitimgen Blog Kategorisindeki Konular

Ana Blog
Ailece Eğlenerek Oynayabileceğiniz Kutu Oyunları

Eğitimgen tarafından hazırlanan " Ailece Eğlenerek Oynayabileceğiniz Kutu Oyunları " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Bayram Sevinci: Çocuklar Üzerindeki Büyülü Etkisi

Psikolojik Danışman Elif İNCE tarafından hazırlanan " Bayram Sevinci: Çocuklar Üzerindeki Büyülü Etkisi " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Bir Kavram Bir Çocuğa Ne Verir?

Kardelen ÖZDEMİR tarafından hazırlanan " Bir Kavram Bir Çocuğa Ne Verir? " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Birlikte Karar Verelim Mi?

Niket ÇELİK tarafından hazırlanan " Birlikte Karar Verelim Mi? " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü! Yarına Daha Farkında Uyanalım!

Cansu AYBAKAN tarafından hazırlanan " Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü! Yarına Daha Farkında Uyanalım! " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
BÜTÜN ÇOCUKLAR AYNI MI?

Süleyman ÖZDEMİR tarafından hazırlanan " BÜTÜN ÇOCUKLAR AYNI MI? " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Çocuğum 1.Sınıfa hazır mı?

Psikolojik Danışman Elif İNCE tarafından hazırlanan " Çocuğum 1.Sınıfa hazır mı? " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Çocuğunuzun 'Hayır' Direnişine Karşı 7 Akıllıca Yöntem İle Başetmenin Yolları

Eğitimgen tarafından hazırlanan " Çocuğunuzun 'Hayır' Direnişine Karşı 7 Akıllıca Yöntem İle Başetmenin Yolları " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Çocuğunuzun Kaygılarının Farkında Mısınız?

Burcu Sinem CİVEK tarafından hazırlanan " Çocuğunuzun Kaygılarının Farkında Mısınız? " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Çocuk ve Aidiyet Bağı

Dilek TURAN ERYETLİ tarafından hazırlanan " Çocuk ve Aidiyet Bağı " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Çocuklar Gizli Düşmana Karşı

Eğitimgen tarafından hazırlanan " Çocuklar Gizli Düşmana Karşı " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz
Ana Blog
Çocuklara Ne İyi Gelir?

Kardelen ÖZDEMİR tarafından hazırlanan " Çocuklara Ne İyi Gelir? " başlıklı yazımız.

Blog Yazımızı Okuyunuz

EÄŸitimgen Blog
EÄŸitimgen

Eğitimgen ailesine katılmak için bizimle iletişime geçin!

Aktivite Ana Kategorisine En Son Eklenenler

Eğitimgen: Tüm bilgi birikimimizi paylaşıyoruz

Eğitimde fırsat eşitliğini destekleyen, yeni fikirler üreten, özgün ve farklı içerikler oluşturmaktayız.

YUKARI