BİLSEMLİ Çocuklara Nasıl Davranmalıyız?
- BİLSEMLİ çocuklar geleceğin en iyi öğretmeni, liderleri, bilim insanları, gazetecileri, fizikçi, kimyager, astronot, mühendis, yazılımcı, edebiyat, müzisyen, ressam, çizer ve sanatçılarıdır. BİLSEMLİ bir çocuğun yetişmesindeki en önemli nokta farklılığına saygıdır. Saygının yanında yeteneklerinin farkına varıp ortaya çıkarması, yeteneklerini geliştirmesi için iyi bir kılavuza, ortama ihtiyacı vardır. Bunun yanında huzurlu, güvenli ve sıcak bir aile ve okul ortamı da gereklidir.
- BİLSEMLİ çocukları asla diğer çocuklarla veya akranları ile kıyaslamayınız.
- BİLSEMLİ çocuklara sürekli ''üstün zekalı çocuksun.'' gibi şımartmaya yönelik sözlerden kaçınılmalıdır.
- Resim ve Müzükal Yeteneklerini Destekleyiniz: Resim, müzik gibi yaratıcı alanlarda destek sağlayarak çocuğun yaratıcılığını destekleyiniz. Öz güvenini kırıcı sözler yerine onları cesaretlendirici sözler söyleyip imkan ve ortam sağlayınız.
- Resim ve Müzükal Yeteneklerini Destekleyiniz: Resim, müzik gibi yaratıcı alanlarda destek sağlayarak çocuğun yaratıcılığını destekleyiniz. Öz güvenini kırıcı sözler yerine onları cesaretlendirici sözler söyleyip imkan ve ortam sağlayınız.
- Çocuğun İlgi Alanların Keşfetmesine İzin Veriniz: Çocuğun ilgi duyduğu konuları keşfederek onun ilgisini destekleyiniz. Oynadığı oyuncakları inceleyiniz. Alış verişte ilgisini hangi reyon çekiyor belirleyiniz. TV'de hangi programları seviyor? Çocuğunuzun sorduğu sorulardan yola çıkarak onu ilgilendiği konuları araştırmaya yönlendirin. Bunları gözlemlemeniz çocuğunuzun ilgi alanını belirlemede kolaylık sağlayacaktır.
- Merakını Duygusunu Güclendiriniz: Soru sorma ve keşfetme alışkanlıklarını destekleyerek merakını canlı tutun. Sorduğu tüm soruları cevaplayınız. Bilmediğiniz bir soru karşısında ''bilmiyorum'' diyebilmeli arkasından ''Gel birlikte araştırıp öğrenelim.'' diyebilmelisiniz. Ne kadar merak o kadar keşif yapacaktır.
- Bağımsızlık ve Özgüven kazanmasına İmkan Veriniz: Çocuğun kendi kararlarını verme ve sorumluluk alma yeteneklerini geliştirin. Bunun için ''Hangi derse çalışmak istersin? veya ''Bugün hangi görevlerini önce yapmak istersin? Bugün hangi kıyafetlerini giymek istersin?'' gibi sorular sorabilirsiniz.
- Mantık ve Problem Çözmeyi Gerektirecek Sorular Sorunuz: Zihinsel yetenekleri geliştirmek için mantık ve problem çözme gerektiren sorular sorunuz. Bunu için bir TV programında ''Bu bir karekteriin yerinde sen olsaydın nasıl davranırdın?'' veya okuduğu bir kitaptaki ''Karekterin yerinde sen olsaydın nasıl davranırdır? günlük hayatta karşılaşılan basit sorunları çözmesi için ona fırsat ve imkan veriniz.
- Okuma Alışkanlığı Kazandırınız: Çocuğun erken yaşlardan itibaren kitap okuma alışkanlığı kazanmasını teşvik edin. Bunun için evde aile okuma saati yapabilirsiniz. Bununla birlikte haftalık veya aylık kitap satın alma okuduktan sonra kitapları değiştirmek gibi etkinlikler yapınız. Kırtasiye veya kitapçıdan istediği kitabı seçmesine izin veriniz. İmkanınız olursa kitap fuarlarına giderek yazarlar ile tanıştırınız.
- Sosyal Becerileri Öğretiniz: İyi iletişim ve işbirliği becerilerini öğreterek sosyal yeteneklerini geliştirin. Bunun için eve gelen misafirleri karşılama onları uğurlama onlar ile okul veya sosyal hayatı hakkında konuşmasını sağlayınız.
- Eleştirel Düşünmeyi Teşvik Ediniz: Olayları farklı açılardan değerlendirme alışkanlığını destekleyerek eleştirel düşünceyi güçlendirin.
- Dil Eğitimini En Üst Seviyeye Çıkarınız: Dil öğrenimi ile zihinsel gelişimini destekleyin. Bunun için bol bol kitap okuyup bilmediği kelimeleri not alarak TDK sözlüğünden anlamlarını öğretebilirsiniz. Yeni öğrendiği kelimeleri günlük hayata kullanmasını teşvik edebilirsiniz. Bunun yanında atasözleri ve deyimleri günlük hayatta bol bol kullanınız. Hafta sonları yabancı dil eğitimi aldırınız.
- Hata Yapmalarına İzin Veriniz: Başarısızlık ve hataların öğrenme sürecinin bir parçası ve gerekliliğidir. Hata yapmanın doğal olduğunu ona anlatınız. Önemli ollan yapılan hataların telafisinin yapılması gerektiğini anlatınız. Yaşına uygun sorumluluklar veriniz.
- Bilimsel araştırmaları Teşvik Ediniziz: Basit deneylerle bilimsel meraklarını uyandırarak onun keşfetme isteğini artırın. Bunun için evde ebeveyn gözetiminde basit deneyler yapınız. Bilimsel Çocuk dergilerine abone yapabilirsini.